W OVO Wrocław huczne otwarcie PINTY

0
2577
Wrocław Pinta
Wrocław Pinta

Huczne Otwarcie PINTY Wrocław – pierwszego takiego pubu w Polsce – już 29 września.

W programie warzenie piwa na żywo, pokazy na BMX-ach i konkursy z nagrodami.

Siedem lat temu trzech przyjaciół zainicjowało prawdziwą rewolucję piwną w Polsce. W 2011 roku Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla założyli rzemieślniczy Browar PINTA.

Gdy powstała pierwsza wersja Ataku Chmielu, przyświecała nam idea propagowania różnorodności piwa. Atak Chmielu okazał się wielkim sukcesem. Od tego czasu nieprzerwanie opracowujemy receptury, sprowadzamy surowce, eksperymentujemy i warzymy – mówi Ziemowit Fałat.

Premiera Ataku Chmielu miała miejsce we Wrocławiu. I właśnie tu, w stolicy Dolnego Śląska, powstał pierwszy w kraju lokal pod szyldem tego browaru. Oficjalne otwarcie pubu zaplanowano na 29 września. Wydarzenie jest organizowane pod hasłem HOPW – Huczne Otwarcie PINTY Wrocław.

Można powiedzieć, że mamy perełkę na skalę krajową – mówi Shuckie Ovadiah, CEO OVO Wrocław, budynku przy Podwalu, w którym mieści się pub PINTA Wrocław. – Koneserzy i amatorzy kraftów poczują się tu jak w niebie. Będą mieli bowiem do wyboru kilkadziesiąt rodzajów piwa – dodaje.

Kranów w nowo otwartym pubie jest aż 21. Do kufli leją się klasyczne i premierowe krafty od browaru PINTA. Wśród nich: kultowy Atak Chmielu (American IPA), Go Deeper (Brut IPA), Pszeżytowies (Multigrain Pale Ale) i Bawarka (Hefeweizen). Coś dla siebie znajdą także miłośniczki bardziej złożonych, owocowych piw – w ofercie są m.in. Kwas Gamma (Raspberry Sour z prawdziwymi malinami) i Sangriale (Fruit Ale – z prawdziwymi nektarynkami i wiśniami).

Pragnienie świetnie gaszą także importowane piwa butelkowe, m.in. z Belgii, Czech i Nowej Zelandii, w tym bezalkoholowe. W grupie piw butelkowych są również lokalne specjały Wroclove, no i przede wszystkim rzemieślnicze piwo PINTY. Wszystkiego łącznie kilkadziesiąt rodzajów.

  Od przyszłego roku producentom będą grozić kary za niewłaściwe oznaczanie żywności „bio” i „eko”. Firmy często wykorzystują ekologię w celu zwiększania sprzedaży

PINTA zadbała również o to, żeby w pubie, jak w domu, poczuły się również osoby niegustujące w piwie. Dla nich są dwa dodatkowe krany z wodą niegazowaną i gazowaną. Seruje się tu także świeżo wyciskane soki, cydr oraz frizzante.

Huczne otwarcie

Goście HOPW na własne oczy zobaczą, jak przebiega proces warzenia Ataku Chmielu. Na patio czekać będzie kontener z 8 kranami i grill. W programie znalazły się ponadto pokazy ewolucji na rowerach BMX oraz konkursy, w których do wygrania są m.in. koszulki PINTY z wrocławskimi akcentami. Na otwarciu nie zabraknie również gości specjalnych: współzałożycieli browaru i blogera piwnego, Tomasza Kopyry.

Prawdziwe piwo z prawdziwym jedzeniem

W przeciwieństwie do wielu innych pubów, w PINCIE jedzenie ma równie autorski charakter jak i samo piwo. Do szklanki zimnego trunku szef kuchni serwuje tatara ze strusia z grzybami shimeji i żółtkiem przepiórczym, domowe nachosy, frytki, krewetkowe curry i kanapki (m.in. z rostbefem i chimichurri). Do karty dań trafiły również zupy (serowa i chrzanowa), dania główne (np. glazurowane żeberka, peklowany i wędzony wołowy kark), sałatki (z karmelizowaną gruszką i z wołowiną), desery (lody rzemieślnicze) oraz dania dla dzieci (makaron, grillowane kotleciki drobiowe). Nowy lokal poszerzył już i tak bogatą ofertę gastronomiczną budynku OVO, gdzie znajdują się: OVO Beach Club wraz z plażą restauracyjną, gdzie specjalnością są owoce morza, OVO Bar & Restaurant z tapas, koktajlami i kuchnią polską z międzynarodowymi akcentami, Campo (steki), Drevny Kocur (kuchnia czeska), Dim Sum Garden (kuchnia azjatycka) i Etno Cafe.

Pub PINTA przyciąga nie tylko liczbą gatunków kraftów i bogatym menu, ale również wystrojem. – Jest ciekawy i oryginalny. Można się tu wygodnie rozsiąść na długie godziny przy szklance wybornego piwa i talerzu pełnym pyszności – mówi Shuckie Ovadiah.

Wnętrze ma industrialny charakter nawiązujący bezpośrednio do estetyki browaru PINTY powstającego w Wieprzu obok Żywca. W pubie zastosowano elementy metalowych kontenerów, szare ściany i niezabudowane sufity. Na gości czeka 300 mkw. powierzchni i duży ogródek od strony patio. W niedalekich planach jest także otwarcie ogródka zimowego od strony ulicy Traugutta. Pub jest otwarty codziennie od godziny 12.00 do 02.00. Huczne otwarcie w tychże godzinach 29 września, w sobotę. Wstęp wolny.

Marcin Wojciechowski
PR Expert